5 съвета как да създавате по-добро видео съдържание за бранда си

Видео маркетингът става все по-популярен. Маркетолози и инфлуенсъри го използват, за да промотират и наложат брандове.  Видеото е чудесен начин не само да привлечете аудитория, но и да я накарате да се интересува и да вярва във вас.

Ето няколко съвета от специалиста по видео съдържание в медиите Joe Forte. Той ни разказва кои са най-популярните типове видео съдържание, с които да привлечете и задържите аудиторията си.

1 . Live video

Livestreaming- а е изключително полулярен напоследък. Той е начин да бъдете по-близо до аудиторията си, да предавате в реално време от всяка точка на света и да получавате обратна връзка от хората незабавно. Видеата на живо са подходящи за кратки съобщения, излъчване от някое интересно място, клипове с информация за продукта и др. А по-дългите такива могат да бъдат интервюта или по-дълга презентация, лекция, в която да включите и хората онлайн.

Еспертът Joe Forte съветва:

 • Да обърнете внимание на осветлението и звукът.
 • Споделете за своите клипове на живо преди да започнете заснемането им.
 • Използвайте инструменти като Premieres на Facebook.
 • Хубаво е видеата ви на живо да са по едно и също време всяка седмица, ако искате да правите серия от тях, например.

2 . Учебни видеоклипове или how to make видеа

Учебните видеоклипове са сред най-споделяните в социалните мрежи. Освен съсредоточени върху вашите продукти или услуги, видеоклиповете могат да бъдат свързани и с други по-общи неща, които да заинтригуват аудиторията.

Учебните видеоклипове трябва да бъдат ясни, образователни и забавни. Те трябва да бъдат достатъчно дълги, за да покажат всяка стъпка и достатъчно кратки, за да не отегчават аудиторята. Хубаво е хората да разберат за какво ще става дума в клипа още в първите минути. Особено популярни са образователните видеа на козметичните марки. В тях професионални гримьори показват техники за гримиране, които могат да бъдат полезни и за абсолютно начинаещи. Чрез тях те показват на аудиторията как е най-подходящо да се използва всеки един продукт.

Друг пример за интересни образователни видеа или видеа от типа how to make са тези на Absolut drinks. В тях те показват как можете да си направите най-различни коктейли – с какви продукти, какъв грамаж и как да ги украсите подобаващо.

 3 . Информационни видеоклипове

Информационните видеоклипове могат да покриват всяка тема. Създавайте архив на съдържанието си с видеоклипове на различни подходящи теми. Когато добавяте видеоклип към социалните си медии, концентрирайте се върху съдържание, което може да бъде споделено – нещо ценно, ново и интересно.

4 . Видео „зад кулисите“

Видеоклиповете „зад кулисите“ са чудесен начин да направите вашата компания и екип по-привлекателни и разпознаваеми. Снимайте интересни неща от работния процес, кадри от офиса, производствените процеси и др. Интервюирайте служителите, говорете с доставчиците, до които сте най-близо, или с най-добрите си клиенти. Всички тези неща са предназначени да дадат на потенциалните клиенти по-добра представа за това как работи вашата фирма и кои сте.

Тези видеа имат за цел да изградят доверие и идентичност на марката. Те могат да помогнат на клиентите да разберат какво прави марката различна и изключителна.

Едно интересно видео зад кулисите видео ще помогне  за отношенията между компанията и клиента, а ако видеото е забавно или достатъчно информативно, то ще бъде споделено.

Ето и съветите на Joe Forte за видео „зад кулисите“, което ще се хареса на вашата аудитория:

 • Не се страхувайте да бъдете себе си. Не играйте роля, а просто се отпуснете и правете това, което се случва наистина.
 • Помислете за малките неща, които служителите ви правят и които биха били интересни на аудиторията.
 • Използвайте видеоклипове зад кулисите, за да разкажете историята на вашите продукти, вашата марка, вашите служители.
 • Включете и клиентите в тези видеа, ако са съгласни.

5 . Съдържание, генерирано от потребителите

Факт е, че когато клиентите са доволни и харесват продукта или услугата, те много често сами споделят впечатленията си с другите. Съдържанието, генерирано от потребителите, бързо се превръща във фантастичен и лесен начин за привличане на аудитория. Можете да насърчите потребителите си да създават видеоклипове и да отбелязват марката в тях. Съдържанието, генерирано от потребителите, е брилянтен начин да се увеличи аудиторията, защото потребителите са по-склонни да споделят създаденото от тях съдържание.

 • Ето и съветите на Joe Forte за насърчаване на аудиторията
 • Насърчавайте потребителите да бъдат креативни.
 • Насърчавайте потребителие да споделят видеата си.
 • Помислете за награди или конкурси, свързани с генерираните от потребителите видеа.

Създайте основа за силна видео-кампания стъпка по стъпка.. Чрез последователно създаване на различни типове видеоклипове можете да доближите аудиторията максимално до бранда ви. Така тя ще ви има доверие, ще познава по-добре това, което правите и ще бъде ангажирана и заинтересована.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *