НАСА обучава момиче на 17 за полет в Космоса

Още от тригодишна Алиса Карсън мечтае да се докосне до Космоса. Тя иска не само да лети в него, но да е сред първите хора стъпили на Марс.

Виждайки образите на анимационни герои и четейки за първите хора, летели в космоса, Алиса превръща детската си мечта в цел, която не спира да преследва.

Сега тя е на 17  и макар през годините да  е мислила и за други професии, в които би могла да се реализира, манията за Космоса остава най-силна и младото момиче е решено да стане космонавт.

През 2033 г., когато Алиса ще бъде на 32, от НАСА планират да изпратят екип, който да изследва червената планета, а младата жена да бъде сред екипажа на кораба.

Нейният баща я е записал в Космическия лагер на НАСА в САЩ през 2008 г., който тя е посещавала няколко пъти оттогава. Освен него Алиса е посетила и останалите 3 лагера на НАСА още преди да навърши 12 г.

По време на обучението си тя е учила за микрогравитацията и за ефекта върху тялото от загубата на кислород. Участвала е в симулирани мисии, изграждала е свои собствени макети на ракети и е учила роботика. Всички тези неща са част от подготовката по астронавтика.

С времето от НАСА са решили да започнат да обучават момичето за полети в Космоса и възможност някой ден да бъде сред космонавтите, които ще изследват Марс.

Подготовката на Алиса включва интензивни физически тренировки, плуване, гмуркане, както и изучаване на астробиология и физика.

Алиса споделя в своя профил в Instagram, че тя следва мечтата си да отиде на Марс още от малко момиче. Макар това да изглежда трудно и за някои нетипично за момиче, тя призовава повече момичета и жени да следват своите мечти и да работят в сферата на науката,технологиите, инженерството и математиката. Тя е привърженик на кампанията #SheCanSTEM (STEM – Science, technology, engineering  and math), която има за цел да помогне на повече жени да постигнат своята мечта да бъдат учени, физици, математици, космонавти и инженери.

Източник: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5924875/Meet-17-year-old-hopes-human-reach-Mars.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *