Остров Тасос, който преплита митове и история

Местните легенди разказват, че гръцкият остров Тасос е островът на сирените – красиви жени с риби опашки, които имат божествени гласове. Всеки моряк, който чуел песента на сирените, падал в плен на тяхната магия. Според друг разказ от древногръцката митология, млад мъж посетил острова в търсене на сестра си Европа, която се предполагало, че била отвлечена от Зевс.

Археологическите находки показват, че историята на Тасос е започнала в праисторически времена. Първите известни заселници на острова са тракийски племена. Около VII в. пр.н.е. островът е колонизиран от гърци от о-в Парос, които откриват, че Тасос е богат на минерали, особено на злато и мрамор. Техният владетел избира за столица днешния град Лименас. Търговията става основен източник на доходи на местните заселници.

Градът-държава Тасос бил най-силен до около 5 век пр.н.е. След като се съюзяват със силната държава Атина, през 465 г. пр. н.е. местните поискали да напуснат съюза поради тежките данъци, наложени от атиняните. Несклонна да приеме своето разочарование, Атина нападна острова и след две години обсада Тасос капитулира.
След това нападение е нужно сериозно обновяване на градските стени и постройки. Освен това той става източник за добив на дървесина, строителни материали и мрамор. На острова е имало множество кариери за добив на мрамор- който е бил изключително ценен в древния свят и е бил основният износ от острова. Добивът му е запазен и до днес.

По времето, когато Тасос е бил част от Византйската империя, островитяните са имали сериозен проблем с пиратите. Това принудило хората да напуснат крайбрежието и да построят своите селища по-високо в планините.
След като островът е бил многокатно окупиран от турската власт, през 1912 г. е освободен от гръцката флота, година по-късно става официално част от гръцката държава.

В главният град на острова, където е и пристанището, и до днес е запазена част от агората. А в историческия музей са изложени експонати от цялата история на острова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *