Електрическият камион на Tesla – кои са предимствата му

Семи (Semi) е новият електрически камион, който е разработен от Тесла. Този камион ще предостави по-добро и по-безопасно преживяване за шофьорите и едновременно с това спестява от цената на карго транспорта.

Тесла Семи ускорява доста по-бързо от дизеловите превозни средства. Когато камионът е пълен с товар, ускорението отнема 20 секунди, а за обикновения дизелов камион ще отнеме 1 минута. Тесла Семи не се нуждае от превключване на скорости или употреба на съединител за по-леко ускоряване или намаляване на скоростта. Камионът разполага с възобновяващи се спирачки, които възвръщат 98% от кинетичната енергия от акумулатора, което осигурява почти безкраен „живот“ на спирачките. Като цяло Семи е по-сигурен, покрива повече изминати километри за едно и също време, в сравнение с дизеловия камион, и по-умело взаимодейства с пътническите автомобили по време на трафик.

За разлика от останалите камиони, кабината на Семи е проектирана специално за нуждите и удобството на шофьора – с безопасни стълби за по-лесно влизане и излизане от нея и стая вътре в камиона, в която може да стои дори изправен. Позицията на шофьора в кабината е централна за по-добра видимост, а от двете му страни симетрично са разположени два дисплея, които предоставят лесен достъп до навигацията, до „мъртвите точки“ и данните от електронната система. В камиона е вградена свързаност с управленската система и всички камиони, която подпомага определяне на разписанията и маршрутите им. За разлика от него дизеловите камиони използват различни уреди и радиостанции за тази цел.

За зареждане на камиона се използват мегабатерии, които за 30 минути успяват да заредят енергия, необходима за изминаване на 644 километра. Семи може да се зарежда по всяко време – докато се товари или разтоварва, дори по време на почивките на шофьора. Изцяло електрическият дизайн на камиона е проектиран да покрива по-висок стандарт на безопасност в сравнение с останалите тежкотоварни камиони на пазара. Предното стъкло на камиона е направено от удароустойчиво стъкло, а акумулаторът му е подсилен, за да предпази камиона от токов удар и прави центъра му на гравитация изключително нисък, което улеснява по-бързото движение и ускорение на камиона. Благодарение на сензорите, които са инсталирани в камиона, се ограничават резките маневри. Сензорите засичат нестабилността и реагират с увеличаване или намаляване на въртящия момент на всяко колело. Камионът е заобиколен от камери, които целят засичане на обектите и алармират шофьора за рискове. Тесла Семи разполага с автопилот, автоматични спирачки, автоматично каране в лентата, предупреждения за пресичане на осовата линия и дори запис по време на движение. Освен това камионът може да кара в конвой от няколко камиона от марката Семи.

Тези камиони изискват много по-малко и по-лесна поддръжка, тъй като няма двигател, трансмисия или диференциали подобно на дизеловите камиони. Акумулаторът му е подобрен и може да издържа презареждания за изминаване на 1 609 344 километра при най-неприятните условия.  Като цяло Тесла Семи предоставя значителни спестявания при цената за енергия, поддръжка, ефикасност и сигурност.

Автор: Милица Асенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *