„Флака“ – най-новият ужасяващ и опасен зомби наркотик

Новата дизайнерска дрога, сходна със солите на баня, причинява ужасни халюцинации, параноя и психоза

 

Нов вид опасна дрога обикаля улиците на големите квартали в Америка.

Макар и все още не толкова разпространено веществото Флакка засяга мозъка и адекватната преценка на хората. Нещата, които правят употребилите го могат да се опишат като зомбирани действия.

Защо зомби-дрога?
Начина, по който телата на приелите веществото се движат. В различни неориентирани и неадекватни движение е причината наркотикът да се нарича така.

Какво е Флака?

Флака е уличен наркотик, който произхожда от Южна Флорида. „Уличните приказки“ раздуват истории, че дрогата е комбинация между хероин и крак или хероин и метамфетамин, но в действителност Флака е ново поколение версия на солите за вана. Тези соли обикновено са синтетични психоактивни вещества, произведени в големи количества в лекарствени лаборатории. Всички те са свързани с по-широка група химични съединения, известни като катонини. Всеки път, когато един вид сол за баня се прави незаконно, лабораториите изменят химическата структура и се създава нов наркотик. В случая на Флака, новия химикал се нарича алфа-пиролидинопентиофенон или алфа-PVP. Флака представлява белезникав, бял или розов кристал, който според Националния институт по злоупотреба с наркотици твърдят, че дрогата може да се приема по най-различни начини дори, да се изпуши.
Въпреки, че химическата синтетика на Флака не изглежда никак опасна и сравнително нов наркотик, данните от Националните институти по здравеопазване показват, че той е толкова мощен, колкото метамфетамина, но с още по-висока склонност към развитие на пристрастяване.

Тъй като Флака е сравнително евтин, той бързо става изключително популярен сред студентите, хората с по-ниски доходи и дори бездомниците.

Какво става, след като вземеш Флака?
Подобно на други стимуланти, Флака води до приток на допамин в мозъка. Допаминът е невротрансмитер (вещество, което пренася сигнали в централната и периферната нервна система) , който помага да се регулират центровете за удоволствие в мозъка. В допълнение, Флака възпрепятства повторното захващане на този невротрансмитер от мозъчните клетки, предизвиквайки силно чувство за еуфория.
Краткосрочните ефекти могат да бъдат:

  • Еуфорични усещания
  • Ускорен пулс и сърцебиене
  • Повишаване на кръвното налягане
  • Бдителност
  • Агресивно поведение

Афтърефекта или периода, в който наркотика напуска тялото, включват умора и депресия. Това чувство често кара употребяващите да се върнат към наркотика, за да се оттърват от отрицателните чувства и емоции, започвайки цикъл на постоянна употреба и злоупотреба. Флака е наркотик, който много бързо развива зависимост, а колкото повече започне да се употребява, толкова повече ще започнат да се усещат и негативните странички ефекти. Употребяващите Флака, могат да усетят това, което Националния институт за злоупотреба с наркотиците нарича „развалнуван делируим“ (състояние, включващо халюцинации, параноя, повишена сила и хиперстимулация). Тази „борба“ води до висока телесна температура, наречена хипотермия. Комбинацията от висока телесна температура и екстремна активност на мускулите може да доведе до други метаболитни проблеми в организма. Мускулната тъкан започва да се разпада, освобождавайки протеини и други клетъчни продукти в кръвта, в процес, наречен рабдомиолиза. Може да настъпи също и обезводняване. Крайният резултат на клетъчните продукти и протеините, освободени по време на рабдомиолизата и дехидратацията, може да увреди филтриращата функция на бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност и смърт.

Какво става, когато някой вземе прекалено много Флака. Телата започват да се движат неконтролеруемо. Понякога главите им „увисват“ под раменете; друг път крайниците и се втвърдяват или получават неудържими конвулсии. Но не е само до физиката. Флака активира реакцията на борбата или полета в мозъка на човека, често ги превръща в ирационално насилствени. И в същото време причинява параноични, заблудителни фантазии – което означава, че мозъкът им просто изсмисля причини, за да започнат да се бият.

Един от най-„пресните“ случаи на човек употребил Флака, е как от нищо започнал да разрушава  дома си. Той разкъсвал мебелите си и най-насилствено забивал собственото си тяло в стените, превръщайки всичко в кървава каша. Когато полицията пристигнала, вече било късно. Докато се опитвали да го успокоят, той починал. Апартамента приличал на сцена от убийство.

Автор: Диляна Запрянова

 

Източници:

rollingstone.com
drugabuse.com
medicinenet.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *