Филмовият фестивал в съчетание с исторически атракции са новата любима дестинация в Хърватия

Истриа (Istria) е полуостров в северна Хърватия, на границата с Италия. Истриа изглежда подредена и култивирана под културното и историческото влияние на Италия и централна Европа.

Римляните основали Пула като главно пристанище на Истриа още преди Христа и руините сега са част от съвременния град. Невероятната арена, амфитеатър датиращ от 1 век сл.Хр., където 20 хилядни тълпи са наблюдавали гладиаторските битки, сега е домакин на открити летни концерти  и на ежегодния фестивал на филма в Пула. Близо до арената е първият римски форум, надзираван от внушителния храм на Август, който сега е главният площад на Пула, обкръжен от оживени кафенета и дом на ценния градски туристически информационен офис.

Друга забележителност, която няма как да се пропусне, е пазарът от 1903 г., покрит с желязо и стъкло, където може да се закупят пресни плодове и зеленчуци според сезона, местни храни, различни видове месо и морска храна.

Пула е доста натоварено пристанище. Корабостроителница „Уляник“ (Uljanik) е построена през  1856 г. от Австро-Унгарската морска флота и е разположена на малък остров, свързан с основния чрез изградено шосе.  Корабостроителницата е все още действаща и е „дом“ на съвременна инсталация, която е спектакъл всяка вечер след здрачаване. Името е „Светещи гиганти“, тъй като осемте извисяващи се крана се къпят в 16 000 различни цветови схеми и се отразяват във водната повърхност. Тази атракция може да се наблюдава четири пъти всяка вечер за 15 минути.

pixabay

Следващата атракция е подземната система от тунели, построена преди и по време на Първата световна война като подслон на градското население и за склад за амуниции. В момента всички тунели могат да се разгледат и ви отвеждат до зала в средата, която има фото изложба на първата авиация в Пула. Входовете са три – от Форума, от Археологическия музей и от стоянка за таксита на улица Жардини (Giardini).

За любителите на круизите се предлага разходка с лодка до парка Брюни (Brijuni). Паркът е разположен на острови в Адриатическо море. Това място е известно, тъй като неговият първоначален собственик е бил известен със своето рядко хоби – да събира екзотични животни. В началото на XIX в.курортът е бил любимо място на богати австро-унгарци. Посещавали са го известни за времето си поети, писатели, художници и политици.  Другата спирка на кораба е на остров Свети Жеролим (St. Jerolim), който има невероятен плаж и е част от националния парк.

Всяка година през месец юли се състои филмовия фестивал, който представя основно хърватски и някои международни филми в римския амфитеатър. Това е една чудесна възможност да се съчетае почивката на плажа с историческата и културната обиколка на Пула.

Автор: Милица Асенова

Забележителностите на Дубровник, които преплитат средновековие и модерен свят

Използвани сайтове: https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/croatia/articles/pula-croatia-guide-what-to-see-and-do/
https://www.lonelyplanet.com/croatia/istria/pula

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *