Приложение лекува дигиталното пристрастяване към мобилните телефони

Зависимостта от мобилни устройства и интернет е превзела живота на голяма част от населението. Това вреди както на работния процес, така и на всекидневните задължения вкъщи. За да преодолеем тази зависимост, ще ни помогне специално приложение, разработено за Андроид и Епъл телефони. Вече не е необходимо да заключвате мобилните устройство на далечно разстояние от вас, нито да прилагате трикове, правейки дисплея черно-бял, а просто да свалите приложението, наречено “Задръж/Не отстъпвай“ (Hold). Това приложение лекува зависимостта чрез награждаване, ако оставите телефона си неизползван. Приложението засича кога и за колко време използвате мобилното устройство, за да пращате съобщения или да преглеждате фейсбук и отбелязва точки според времето на бездействие на телефона. След като се свали приложението, просто трябва да се остави телефона без да се докосва възможно най-дълго време. Това неактивно време на устройството се награждава от приложението с точки, които могат да се разменят за намаления на цената на билети в киното или в магазините. Участващите студенти в теста получили 10 точки за всеки 20 минути, които са прекарали без да докосват телефоните си. 60 точки, тоест 2 часа неактивен период, дават 50% отстъпка от цената на билета или кутия пуканки безплатно. За студентите успели да съберат 300 точки, което се равнява на 600 минути без да се докосва мобилното устройство, наградата е две безплатни кафета в Кафе Неро (Café Nero). Тези, които не са почитатели на кафето, могат да разменят 90 точки, т.е. 180 минути неактивност, за органичен сок. Ако желаете да получите ваучер с отстъпка от Амазон на стойност 5 лири, са необходими 1000 точки или 33 часа без да докосвате мобилното устройство.

Изображение: https://www.telegraph.co.uk/technology/2018/03/01/app-cures-digital-addiction-rewarding-users-avoiding-phone/

На снимката са създателите на приложението – Мат Матисън (Maths Mathisen),Флориан Уайндър (Florian Winder) и Винот Вайна (Vinoth Vinaya). Тримата са от Норвегия и забелязали, че зависимостта им от техните телефони е извън контрол докато учели в „Бизнес университета“ в Копенхаген. За да се преодолее тази зависимост, те решили да надхитрят потребителите като им привлекат вниманието чрез награди, а не наказания.

Автор: Милица Асенова

Източник: https://www.telegraph.co.uk/technology/2018/03/01/app-cures-digital-addiction-rewarding-users-avoiding-phone/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *