Няколко съвета как да намираме повече време за четене

В детските и юношеските години сякаш имаме цялото време на света, за да седнем и да четем добра книга. Но с възрастта задълженията се увеличават, а свободното време намалява и четенето на книги за удоволствие е на последно място сред ангажиментите и задачите за деня. В последните години все повече кампании под наслов „да четем повече книги“ се организират в световен мащаб, но без особено голяма промяна в статистиката.

Лия Кресовати (Lija Kresowaty) е ръководител на международния отдел за публикации в „Избор на книга“ (Bookchoice). Тя дава следните съвети как да оставим мобилните телефони и да отворим книга за четене:

Първият съвет е, че трябва да използваме технологията, за да четем повече. Кресовати казва: „Бъдете сигурни, че имате избор от свалени книги на вашия електронен четец или мобилен телефон, за да си подсигурите добро четиво, където и да отидете. Това е наистина полезно за запълване на „загубеното“ време през деня, включително и при закъснения на градски транспорт, опашки и чакане за уговорена среща. Най-добрата функция на телефона за четящия е „режим полет“, който ще устои на социалните медии и имейли.

Вторият съвет е да се избере идеалното време за четене. Четенето преди лягане може да бъде точният начин за отпускане, но най-добре да се намери друго време, ако очите ни едва стоят отворени. Лия кресовати препоръчва да се събуждате 30 минути по-рано сутрин и да започвате деня с книга. Другият вариант е да се измъквате от офиса в обедната почивка и да намерите спокойно кътче за четене. Времето, което прекарвате в градския транспорт също може да е подходящо за четене на книга.

Третият съвет е да слушате аудиокниги, докато шофирате или се разхождате. Кресовати казва, че „може да изпълнявате едновременно задачите си за деня и да слушате аудиокнигата – докато готвите или правите упражнения“.

Четвъртият съвет на дамата е да си поставяте реалистични цели за четене: „ Поставяйте си постоянна цел за четене по 15 – 20 минути на ден, всеки ден. Това е по-постижимо и ще помогне да се изгради навик във всекидневието.“

Петият съвет на Кресовати  е да си намерите „другар по книга“. Такъв приятел ще ни помогне да четем книгите докрай и ще ни насърчава да четем всеки ден. Дори може да се направи и кръжок по четене на книги веднъж седмично, на който ще се обсъжда прочетено с чаша вино в ръка.

Последният съвет ни кара да излезем от комфортната си зона на предпочитания за четене жанр, за да може да предизвикаме себе си с нещо ново и различно, което да разпали интереса ни към четенето отново.

Bookchoice е услуга, която предлага на любителите на книги възможност да получават подбрана селекция от осем електронни книги или аудиокниги всеки месец, подбрани от екип експерти.

Автор: Милица Асенова

Източник и изображение: https://www.standard.co.uk/lifestyle/books/how-to-read-more-books-a3774341.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *