Първият хотел над Арктическия кръг ще използва изцяло възобновяема енергия

Вече не е нужно да търсите самотен отдалечен остров за пълноценна почивка, а да посетите хотел „Сварт“ (Svart), който ще бъде разположен в средата на нищото в северозападна Европа.  Хотелът ще бъде построен в подножието на ледника Svartisen, разположен в северна Норвегия. Дизайна му е във формата на огромен пръстен и ще бъде изцяло енергоспестяващ. Ще се използва средно 85% по-малко от типичния модерен хотел в днешно време благодарение на комбинираната употреба на соларните панели и геотермалните извори. Като цяло хотелът наистина ще произвежда енергията си сам.

Според създателите му за период от около 60 години хотелът ще произвежда толкова много подновима енергия, колкото би била необходима дори за построяването на една подобна внушаваща сграда. Хотелът ще функционира нормално, дори с излишък от енергията, която  се произвежда и ще  предлага пълна възможност на гостите да зареждат мобилните си устройства или да използват електрически уреди.

Кръглият дизайн на сградата и разположението на голяма част от нея във вода са част от проекта за възобновяемата енергия. Всички стаи и ресторанти на хотела са стратегически разположени, за да се използва максимално енергията от Слънцето. Целият му покрив  е покрит с висококачествени слънчеви панели, които работят с водна енергия и задържат топлина за дълъг период от време.

Изображение: https://snohetta.com/

Архитектурната фирма, която е създала дизайна е Сноета (Snohetta). Един от партньорите във фирмата – Торсен (Kjetil Trædal Thorsen) твърди, че „строежът в такава ценна околна среда върви ръка за ръка с някои ясни забрани, за да се запази естествената красота и фауната, и флората на обекта. За нас беше важно да се проектира стабилна сграда, която ще остави минимален отпечатък върху околната среда на красивата северна природа.“

Хотел „Сварт“ ще предостави възможност гостите да разгледат заобикалящите го фиорди и ледници по абсолютно неповторим начин. Хотелът е разположен по средата на нищото, стърчащ на кокили (защото по-голяма част от него се намира във водата). На гостите ще бъдат предоставени забавления като катерене, каране на колело, почивка в пълна тишина. Посетителите ще имат възможност да наблюдават Северното сияние без заобикалящото „замърсяване“ на градските светлини.

За съжаление все още не е обявена дата на откриване, но със сигурност ще има дълъг списък от чакащи, които ще желаят да прекарат своята почивка там.

Автор: Милица Асенова

Източници: https://www.standard.co.uk/lifestyle/travel/norway-is-opening-the-first-energyplus-hotel-above-the-arctic-circle-and-it-looks-incredible-a3774521.html

Информация и изображения: https://snohetta.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *