Актуалните професии: Дигитален маркетолог

С все по-голямото автоматизиране и постоянното обновяване и актуализиране на технологиите, всичко се изменя. Иновации и нови изобретения се повяват непрекъснато, а това се отразява на целият живот на хората – било то битов или работен. За да сме в крак с текущите промени и новости, които съпътстват ежедневието ни, трябва да осъзнаваме и да се приспособяваме към промените. Едно от най-важните неща, които трябва да знаем е, че с модернизирането на всякакъв вид технологии и науки, професиите също се изменят. Нещо повече – „раждат“ се нови такива, доста от които вече са навлезли и ще навлизат все повече в бъдеще. Една от професиите, които идват още със създаването и навлизането на Интернет и дигиталните технологии е дигиталният маркетинг. Той съществува и се променя заедно с и заради технологиите. Дори самият общ маркетинг се променя непрекъснато и навлиза в „нова ера“.

Технологиите и модерният начин на живот предлагат на маркетолозите възможности и такъв тип отношение и точност, а оттук и коректност каквито не е имало никога досега. Тези нови науки и професии като дигитален маркетолог и графичен дизайнер, предлагат възможности на занимаващите се с тях като например – да обиколят света, да работят дистанционно, да са по-мобилни, креативни и т.н.

Дигиталният маркетинг става все по-популярен и необходим. Той се базира на основният маркетинг, но има своите специфики, които го правят малко по-различен.

Дигиталният маркетинг ни дава възможността да имаме в пъти по-добра възможност да опознаем клиентите си. Чрез него можем, например, да изградим профил на клиента, който включва следните неща:

 • Какво е финансовото му състояние
 • Хобита
 • Какви са неговите интереси
 • Какви са навиците му
 • Кои са предпочитаните му дестинации за почивка
 • Какво е здравословното му състояние
 • Какъв е работния му ден, цикъл на работа.
 • Интереси
 • Какво избягва

За много от потребителите е притеснително компаниите да знаят тази лична информация, но има и адекватни закони, благодарение на които няма да има злоупотреби с нея. Като се има предвид, че целта на повечето маркетолози е да „персонализират нашето онлайн преживяване”, за да знаят кога и какво точно да ни предложат, технологиите следователно работят в тяхна полза, а позитивните неща далеч не се ограничават само до това да публикувате в социалните мрежи с какво се храните и кои заведения посещавате. Някои от главните идеи за съвместната работа на технолозите и маркетолозите са следните:

 1. Улесняване на изпълнението на някои ежедневни задачи. Например апликациите, които вече можем да използваме за почти всичко, фитнес гривните, умни очила за автомобили и други подобни аксесоари.
 2. Автоматизиране на все повече неща. Изкуствения интелект и умните асистенти могат да бъдат изключително полезни  като направят реалността много по-добре устроена, логична, разумна и практична.
 3. Виртуална реалност, новите технологии, дроновете. Чрез тях във всеки един момент можеш да се разходиш из парка, например или да ти доставят покупка от другия край на света.
 4. Все по-налагащите се онлайн валути. Начините на разплащане в мрежата ще са съвсем различни. Те дават възможност за допълнителни приходи.

Изключително много са възможностите, които ни предоставя дигиталният маркетинг. Той се променя и развива с промяната на технологиите,  а с тях се реформира и пазара. Именно за това дигиталния маркетолог е пример за съвременна професия, която е и ще бъде необходима докато са необходими технологиите и Интернет.

 

Автор: Елиз Боянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *