Аутсорсингът – едно съвременно решение за бизнеса

Аутсорсинг (outsourcing) е бизнес термин, чието име е съкращение от Outside Resource Using  (Използване на Външен Ресурс).

Аутсорсингът, наричан още “Износ на производство”, всъщност представлява изнасяне на определена дейност на компанията към външна организация – изпълнител, която да я извърши.

За всяка печеливша бизнес стратегия е необходимо правилно планиране и добра оценка на наличните ресурси на компанията, капацитета и ефективността, която може да бъде постигната с тях.

За да се фокусира вниманието върху важните за бизнеса дейности, е необходимо да се прибегне до наемане на външни специалисти, които да извършват част от страничните дейности. При делегирането на тези процеси се спестяват много ресурси и финансови средства. Така има възможност за използване на  услугите на тясно специализирани, международни специалисти, а компаниите, които ползват аутсорсинг услуги си осигуряват качество, без излишна загуба на време и нерви на персонала, който не е специализиран в това и без напразно пилеене на собствен капацитет. Друг плюс при избор на работа с външен изпълнител е поемането на част от риска.

Изображение: www.shutterstock.com

Сред най-силно развитите аутсорсинг сфери в България са:

  • Информационни технологии;
  • Client`s Call&Support (Клиентска поддръжка – Колцентрове);
  • Маркетинг;
  • Човешки Ресурси;
  • Текстилна индустрия.

В последните десет години България е една от най-атрактивните аутсорсинг дестинации, заради  съотношението между ниската цена на услугите и качеството им. По-ниското ниво на заплащане в страната и големият брой високообразовани специалисти  е определящо за това, голям брой чуждестранни компании да избират български доставчици на аутсорсинг услуги.

По данни на  Българската Аутсорсинг Асоциация България се нарежда 1-во място в Европа и на 3-то място сред най-привлекателните аутсорсинг локации в света според 2015Business Process Outsourcing (BPO) & Shared Service Location Index на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield.

Очаква се в следващите години тази тенденция за устойчив ръст в процента на печалбата и заетите в този сектор, да се задържи и да се увеличи още.

 

Автор: Галина Кавазова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *