Учени установиха, че лишаването от сън може да помогне за лекуване на депресията

Макар лишаването от сън да звучи противоположно на всяко лечение, учените от университета в Пенсилвания (University of Pennsylvania) изследват метода за справяне с  депресията. Изследователите се базират на подобни експерименти със съня, правени още преди много години, които са доказвали положително лекуване на неразположението. Методът все още не е напълно завършен и категоричен, но учените се стремят да го изследват във всякакви аспекти.

Преди близо 200 години германски психиатър на име Йохан Кристиан Август Хайнрот (Johann Christian August Heinroth ) успешно експериментира с лишаване от сън като лечение за това, което тогава нарича „меланхолия“. През последните десетилетия феноменът се превърна в основна област за изучаване и създаване на метод наречен Wake Therapy – контролирано съкращаване на съня в допустим часови диапазон.

Учените обаче не са разработили лечението напълно, както и работата им съвсем не е към края си. Те все още анализират някои основни фактори като това колко минути е допустимо да се съкрати съня, в кои възрастови групи, за какъв период от време и др.

Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени изследователите в превръщането на този привидно странен, но отдавнашен феномен в практическо лечение, е фактът, че ефектите на лишаването от сън върху депресията не са дълготрайни. Депресивните симптоми са склонни да се появяват отново след период от време.

Изследванията и пълното проучване на методът  ще дадът отговор на въпроса дали той е достатъчно ефективен и безвреден. Макар да има данни, че лечението дава положителни резултати и облекчава острите симптоми на депресия, учените са категорични, че съкращаването на съня трябва да бъде контролирано и за кратък период. Необходимо е още време, за да стане ясно защо и как това спомага за намаляването на неразположението. Учените също така работят в посока разработването на нови лекарства, които да имат същия ефект, но на пациентите да не се налага да жертват от съня си.

 

Автор: Теодора Нанева

Източници: Newatlas  http://newatlas.com/sleep-deprivation-depression/51407/

Penn Medicine  https://www.pennmedicine.org/news/news-releases/2017/september/sleep-deprivation-is-an-effective-antidepressant-for-nearly-half-of-depressed-patients

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *