Заплатите в Европейския съюз

„Каквото и да ти говорят, знaй че става дума за пари!“

Много позната фраза, която в последно време се оказва по-истинска от всякога. Именно за пари ще говорим и днес. Ще разгледаме минималната работна заплата за 2016г. на някои страни от Европейския съюз. В проучването са взели участие 22 от общо 28 страни членки на ЕС.  Заплатите варират значително много в отделните страни и тази статия съдържа информацията, която е за минималната работна заплата (МРЗ), предвидена от закона в съответната държава.

Терминът „минимални заплати“ се отнася до различни правни ограничения на най-ниската ставка, плащана от работодателите на работниците. В тази статия ще разгледаме именно тези заплати, които закона е определил за минимални и се прилагат в дадена страна и не се ограничават до конкретни сектори, професии или групи от служители.

Почти всички държави членки на ЕС имат установена минимална работна заплата. Тези, които правят изключение са Австрия, Дания, Финландия, Италия и Швеция. В тях нивото на минималната заплата се определя в колективни трудови договори. Важно е да се отбележи, че обхватът на тези договори варира изключително в различните страни и тъй като някои служители не са обхванати, те не могат да имат МРЗ.

 

 

Ниво на минималната работна заплата

Равнището на законоустановените минимални заплати варира значително между страните членки на Европейския съюз. От 1 януари 2017г. най-ниските заплати се установяват в новите държави членки. От тях България предлага най-ниската МРЗ в ЕС – 460лв (235 €). Непосредствено след нас се нарежда Румъния с 1450 RON (322 €).
В Португалия и Испания, служителите имат право на 14 месечни плащания на заплати годишно, докато в почти всички останали, те са 12. Най-високата минимална заплата е в Люксембург – 1999 €, което е 8.5 пъти по-висок от българският ни минимум.

Нива на задължителната минимална заплата 2017

Само да отбележим: изчисленията са направени на базата на 40-часова работна седмица и 52-седмична година. Изключения правят Франция (35часа), Белгия (38ч.), Обединеното кралство (38,1ч.), Ирландия (39ч.) и Германия (39,1ч.). Повечето то минималните заплати се определят на почасова или седмична ставка, посочена от reinisfischer.com

 

България срещу света

Тук ще съпоставим МРЗ на България, спрямо тези на страни, предпочитани от българските емигранти, страни извън ЕС, Съединените Американски Щати и Австралия. За да се даде и по-ясна представа какво точно означава трудовото ни възнаграждение, ще съпоставим и няколко продукта от ежедневието на всяко домакинство.

 

  • МРЗ за САЩ е изчислена на базата на 40-часова работна седмица, 4 седмици

в месеца. Минималното заплащане в Щатите е различно във всеки щат, но има един Федерален минимум за всички, който е 7.25$ на час

  • МРЗ за Канада е изчислена на базата на 40-часова работна седмица, 4 седмици в месеца. Минималното заплащане е 11.43 канадски долара за час
  • МРЗ за Австралия е изчислена на базата на 4 седмици в месеца, където минималното заплащане за седмица е 694.90 австралийски долара (18.29 на час при 38-часова работна седмица)

Забележка – всички цени варират спрямо различните градове. Предоставените в таблицата числа са средните на дадената страна спрямо „цената на живот“ в numbeo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *