Дестинациите, на които е заснет сериала Игра на тронове

Игра на тронове (Game of thrones) е един от най-популярните сериали на нашето време. Базиран на едноименната поредица на писателя Джордж Мартин „Песен за огън и лед“, той печели сърцата на хората с драматичния сценарии, добрата актьорска игра и невероятната обстановка.
Голяма част от почитателите му са завладени от интересните и красиви места, на които е заснет филма.  Освен, че предлагат отлична обстановка за фентъзи сериала, местностите са подходящи и за посещение от туристи, които искат да се потопят изцяло в света на “Игра на тронове“.  Сериала не само е заснет на някои от най-красивите места, но  е и ключов фактор за увеличаването на годишните посетители на местата. Такава страна например е Исландия, където туристите рязко са скочили през първите години на излъчването му и са стигнали до над 1 мил. през 2015 и 2016 г. [1]

Ето и някои от най-известните дестинации, на които е заснет сериала – >

 

Светът в Игра на тронове

 • Царската долина (Kings landing) – Забележителната царска долина е мястото, където се намира железният трон и е домът на владетеля на седемте кралства, затова местата, които се използват за заснемането трябва да бъдат зашеметяващи . Такъв е и градът, където са заснето сцените- Дубровник, Хърватия.  Той е живописен град на брега на Средиземно море, идеален за заснемане на пейзажи около морето .Сцените в Дубровник са направени от трети сезон, преди това за снимачна площадка е използван град в Малта.
  Дубровник, Хърватия

   

  Забележителностите на Дубровник, които преплитат средновековие и модерен свят

 • Winterfel – Сивите кули на Winterfell са доста мрачни и внушителни – Без значение дали се управляват от Рамзи Болтън или от Джон и Санса. В действителност те се намират в County Down, Северна Ирландия, но всъщност те са много по-зелени и по-слънчеви от това, което се вижда в сериала. Сцените в замъка са заснети в Stangford Castle Ward  и Stangford Castle Towers, където е и мястото, на което младите Старк намират своите вълци в гората.
 • Стената и Черният замък (The wall & Castle Black   ) – Черният замък и Стената са заснети в изоставената кариера  Magheramorne в Северна Ирландия. Стената се намира на 700 фута височина и дължина 300 мили – много повече, отколкото кариерата –затова продуцентите е трябвало доста да редактират кадрите.

Отвъд Стената, заснежените пейзажи, белите бродници и дивите животни, са заснети в Исландия , използвайки някои от най-големите ледници в Европа, за да възпроизведат зашеметения снежен пейзаж.[2]

 

 •   Casterly Rock  –  Ако трябва да бъдем честни, всички очакват Каменния замък да бъде доста висок . Като например  „три пъти по-висок“ от Стената, но всъщност не е така. Сцените от там са заснети в  Castillo de Trujillo, което се  намира в Испания, провинция Касерес .Това е впечатляващ замък, който може да се похвали със седемнадесет квадратни кули и четири порти .  [3]
 • Slaver’s Bay – Едни от най-внушителните дестинации в сериала са тези от градовете на робите. Освен, че там е много топло, тези места са впечатляващи както на живо, така и след обработката в сериала. Сцените от градовете са снимани на няколко различни места. Град Юнкай например, е заснет в червената цитадела в Ait-Ben-Haddou, Мароко. Съседният град на Юнкай- Астапор (Astapor ) е заснет в Essaouira, което се намира отново в Мароко.
 • Драконов камък (Dragonstone) – Мястото на което се намират земите на рода Таргериен е именно Драконов камък. Кактои при други места от сериала, това също не е снимано на една и съща дестинация. Едно от тях, на което са последните сцени, когато се срещат Даенерис и Джон Сноу е Испанското островче Gaztelugatxe.

 

 

Източници:

[1] http://www.telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/game-of-thrones-filming-locations-guide/

[2] https://www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/3941430/game-of-thrones-where-filmed/

[3] https://www.travelpirates.com/captains-log/21-game-of-thrones-filming-locations-you-can-actually-visit_5932

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *