Често допускани грешки в езика на тялото при бизнес срещи

Понякога не е нежно да отваряте устата си, за да кажете нещо. Езикът на тялото говори много по-добре от вас самия. Той отразява това, което се случва с вас, дори ако не ви се иска. За това трябва да бъдем внимателни и да го познаваме, особено, когато става дума за важни бизнес срещи. Най-общо казано, той включва всички пози; движения на тялото; жестове, които правим с ръцете, главата, очите и дори краката.

Да се контролира изцяло езика на тялото е почти невъзможно, но има някои основни неща, които са важни да знаете. Например, ако стоите в отпусната поза, това може да изглежда на отсрещната страна, че сте мързелив или уморен. Обратно – добрата поза може да ви направи уверен и ентусиазиран.

Кандис Галик (Candice Galek) е основател и главен изпълнителен директор на бранда „Bikini Luxe“.  Освен, че е предприемач, тя се занимава от дълги години с езика на тялото и представителния имидж. Анализирайки някои от най-добрите проучвания по темата, тя е събрала няколко от често допусканите грешки в езика на тялото при бизнес срещи.  В тази статия ще разгледаме нейните открития, които лесно могат да се поправят от хората, които ги допускат . Това са нещата, които трябва да избягвате да правите, особено пред ваши потенциални или настоящи клиенти.

1 . Избягвайте прекалено слабото ръкостискане. То трябва да бъде умерено, но не да отпуснете изцяло ръката си в тази на другия, нито пък да стиснете прекалено силно (особено, ако сте мъж). Най-добрия начин да се постигне перфектно ръкостискане е чрез упражнения.

2 . Най-явните признаци на лъжа и безпокойство са- избягване на контакт с очите на другия, държане на ръцете пред устата, прекалено рязката смяна на настроения и явно нервно състояние. Ако правите тези неща, срещата няма да приключи добре за вас.

3 . Прекаленото отдръпване и дистанция от другите също не е за предпочитане. Кръстосаните или обвити около тялото ръце създават усещане за отдалеченост. Също така другият човек може да си помисли, че искате да се предпазите от него, защото не ви е приятно. Дръжте ръцете пред вас на масата, ако сте седнали или отпуснати надолу, ако сте в изправно състояние.

4 . Избягвайте пози, в които изглеждате като човек, който иска да доминира. В много случаи това е агресивно поведение, което отблъсква. Такава поза е например, когато човек стои на стола с преплетени ръце зад врата. Експертите съветват да замените тази поза с леко привеждане към другия, за да се чувства той спокоен.

5 . Визуалният контакт с очите също е важен. Не отвръщайте поглед от другия прекалено много. Забиването на поглед във смартфона, докато говорите, особено ако е продължително, отблъсква отсрещната страна. Това създава усещането, че разговорът ви не е важен за вас и мислите за съвсем различни неща.

6 . Внимавайте какво правите с ръцете си. Хубаво е да ги движите докато обяснявате, но не прекалено. Постоянното „шаване“ , стискане, чоплене или други неща с ръцете също не е препоръчително. Използвайте ги умерено, с добре премислени и не много бързи движения.

7 . Не забравяйте лицето. Жестовете на лицето са едни от най-изследваните и засягани като тема в езика на тялото. Много често една грешна „физиономия“ може да провали цяла сделка. Упражненията пред огледалото помагат да опознаете лицето си и да можете да го контролирате по време на срещи.
Кимането е едно от нещата, които специалистите препоръчват. Усмихването също е от тях, но и при него трябва да се внимава, за да не се получи дискомфорт у другата страна.

 

Съветите на Браян Трейси как да направите най-добрия план за бъдещето си

 

 

Три съвета, които са важни за развитието на бизнеса ви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *