Забележителностите на Дубровник, които преплитат средновековие и модерен свят

Градските стени (City Walls)

Средновековният стенен град Дубровник, който се намира в Хърватия, е една от най-добрите туристически дестинации. Двукилометровата му стена е предпочитан избор за разходка от туристите. Градът предоставя непрекъснато сменящи се гледки ,като например изглед към морето навсякъде около стария град, предлагащи страхотни възможности за снимки . Средната височина на стените е 24 метра, а дебелината им е  около 6 метра. Постройките в града  датират от около 13 век. Допълните подкрепления включват внушителни кули, които са били предназначени да пазят града от нашествието на турците, но са били изградени по-късно- през 15 век .

През пиковите сезони, местността се радва на изключителна посещаемост. Един от  дните е бил рекорден – през август 2016 са били  продадени  10 000 билета  за един ден.

 

Ректорския дворец и Културно историческия музей (Rector’s Palace and Cultural History Museum)

В Република Регуса (Ragusa), главният гражданин – ректорът, живеел на първия етаж на сградата. Неговият мандат продължавал един месец и той бил длъжен да остане  (без семейството си) по време на назначението си . Жилищните му помещения се намирали в Културно историческия музей, в който сега са показани мебели и костюми от периода също и картини на рагусански аристократи .В приземния етаж се намират заседателните зали на съвета, оръжеен магазин, специален магазин за барут и подземията. Сградата е от 15 век, макар че по-късно са направени допълнения в ренесансов и бароков стил.

 

Морски музей (Maritime Museum)

Огромното богатство на Рагуса се е основало на  търговското корабоплаване –през 16 век е притежавала една от най-големите флоти с над 180 кораба и 4000 моряци. Тук в крепостта „Свети Йоан“, която пази входа на старото пристанище, можете да проследите развитието на морската власт на републиката. Експонатите включват модели на кораби, моряшки униформи, навигационно оборудване, знамена и карти.

Снимки от войната (War Photo Limited)

Силните укрепления на Дубровник са тествани няколко пъти през вековете ,най- скорошното поражение  е по време на кървавото разпадане на Югославия.  Модернизираната галерия в града е посветена на фото-журналистиката от военни зони по целия свят .

Последните изложби включват „Балканският маршрут“ (В която са изобразени 800 000 мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан, които през есента на 2015 г. преминават на сушата от Гърция към Централна Европа) и „Лилавите сърца“  (в която е изобразен следвоенния живот на американски войници, които са участвали в последните войни в чужбина) . Постоянната изложба е посветена на снимки от войната в бивша Югославия.

 

 

Кабинковият  лифт в Дубровник (Dubrovnik Cable Car)

Открит през юли 2010 , Кабинковият лифт придава свръхмодерна атмосфера на средновековния Дубровник. Започвайки от долната станция точно пред стария град, той има две леки и проветриви кабини , всяка от които има капацитет до 30 души. Те извършват 3 минутни маршрута до върха Сърджи (Mount Srdj) .

От върха могат да се наблюдават фантастичните гледки на старият град ,морето, островите и красивите залези. Има и ресторант,кафене и магазин за сувенири. Ако ви харесва пешеходния туризъм, можете да вземете кабинковия лифт и след това да се върнете надолу пеша. Следвайки линията на връх Сърджи,бъдете сигурни ,че носите удобни обувки .

 

Средновековни крепости на Стон и Корчула  (Medieval Fortresses of Ston and Korčula)

Организираните автобусни екскурзии (продължаващи 10 часа и 30 мин.) обикалят около крайбрежието на Стон ,където в същност има  две села  Мали Стон и Вели Стон. И двете са защитени и свързани с пет километрови отбранителни стени ,построени през 14 и 15 век ,за да се предпазят от османските турци и от разширяването на територията на полуостров Пелешац (Pelješac)  .

Стон е известен с отличните си пресни стриди и миди ,които се сервират в крайбрежните ресторанти .Обиколката продължава до Potomje ,за дегустация на вино и след това се стига до остров Корчула ,за да се посети средновековният град.

 

Морски каяк до Локрум (Sea Kayaking to Lokrum)

Чудесен начин да опознаете  Адриатическото крайбрежие е с морски каяк . Винаги се организират няколко часови екскурзии до подножието на крепостта Ловрйенац  (извън стените на града ,близо до портата. Там могат да се обиколят средновековните стени на Дубровник и от малкия бурен остров Локрум се спира на плажа Бетина и има възможност за гмуркане и разглеждане на Ботаническата градина.

 

Автор: Теодора Нанева

Източник: Dubrovnik attractions// The Telegraph.  http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/croatia/dubrovnik/articles/dubrovnik-attractions/ 

One thought on “Забележителностите на Дубровник, които преплитат средновековие и модерен свят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *