Съветите на Браян Трейси как да направите най-добрия план за бъдещето си

Ако все още нямате отговор на въпроса къде виждате себе си след 5 години, известният предприемач и лектор Браян Трейси ще ви помогне да си отговорите на тях. В материал подготвен за Entrepreneur , той обяснява какви са неговите подходи, за да изготви план за в бъдеще за 5 години напред.

 

salesmasteryday.com

 

Основното нещо, което трябва да направите, за да започнете е да пожелаете да го направите. След като създадете своя план, вие трябва да си дадете ясна сметка, че ще правите всичко възможно, за да го следвате. Разбира се, понякога нещата, които сме планували се провалят поради независещи от нас причини, но това не означава, че трябва да се носим по течението без план.
Следващото, което трябва да направите е да вземете работния си тефтер, телефона или таблета си и да запишете целите, които  се стремите да постигнете. По този начин вие ще сте постигнали едно от най-важните неща, които правят успешните хора – създават план.
Браян Трейси дава своите съвети за това как да създадете план за 5 години напред, но не става дума просто да обобщите всичко, което искате да постигнете в бъдеще. Става дума за това да си дадете сметка какво искате и какво можете да постигнете във всяка една от петте години по отделно. По друг начин казано, да разделите годините една по една и да запишете най-важните цели и стратегии за всяка една от тях. Важно е това, че планът за 5 години напред не е за твърде дълъг или за твърде кратък период от време.

 

За да направите своя план трябва да се водите от няколко важни неща във вашият живот. Точно за тях трябва да мислите, когато се фокусирате в желанията и подходите си, а те са: личен живот, финанси, кариера и семейство.
Предприемачът съветва да си създадем списък от 6 въпроса, на които трябва да отговоряме за всяка година поотделно. След това трябва да запишем нашите цели, за да ни напомнят какво имаме да направим.
Ето ги и въпросие на Трейси:

1 . Какво искам да променя тази година?
Хубаво е да знаем точно към какво се стремим и как да направим така, че да достигнем целта си. Или поне да започнем с първата крачка за достигането му. Може плановете да са свързани с това да отделяме повече време на семейството например, да научим нов език и др.

2 . Къде живея в момента?
Мястото където живеете е важно според Браян Трейси. За това, ако имате планове за смяната му, то е по-добре да си дадете сметка за това и да го включите плановете си за бъдещето. Това може да е плана за 3-тата или 5-тата година например.

3 . Какво да подобря в себе си тази година?
Тази част е свързана с личностното развитие. Става дума за вас и само за вас! За да бъдете успешни в другите аспекти от живота си, трябва да се погрижите първо за себе си. Например можете да започнете някакъв спорт или фитнес, за да подобрите фигурата си или да отделяте повече време за почивка и сън. Ако не обръщате внимание на храната, която приемате, можете да започнете да се храните по-здравословно. Тук важно е физическото здраве, което е ключов фактор за успех.

4 . Какви стъпки да предприема за по-голяма финансова сигурност?
Този въпрос е свързан с разходите и работата ни. Независимо дали ще искаме повишение или просто увеличение на заплатата, нека направим списък с нещата, които искаме и как бихме могли да ги постигнем. Също така, нека помислим и за средствата, които искаме да спестим

5 . Какви забавни и приятни неща искам да направя тази година?
Ако имате нужда да отидете на екскурзия или малка почивка, за да се почувствате по-добре – направете го. Не забравяйте, че за да успявате в целите си, трябва да се чувствате добре. Удовлетворението и удоволствието са част от успеха.
Когато разход като почивка на далечно и красиво място е включен в плановете ви по-отрано, вие можете да спестите от личния си бюджет и да подредите финансите си по правилния начин.

6 . Какво да направя за семейството си?
Този въпрос е най-важния според Браян Трейси. Семейството и приятелите са неща, на които със сигурност трябва да отделяме време колкото и заети да сме. Тук въпроси 5 и 6 могат да се съчетаят – какво по-приятно от хубава почивка със семейство и приятели.

След като сте помислили и изготвили план, като отговорите на тези въпроси, за няколко години напред, ще се чувствате подготвени да ги изпълните. Когато нещата са планувани и имаме ясна представа какво искаме да се случи, ще ни бъде по-лесно и приятно да действаме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *