12 книги препоръчани от иноватора Илън Мъск

Илън Мъск е име, което е познато на по-голямата част от света. Той е един от най-големите иноватори и предприемачи на нашето време. Мъск е успешен, умен и нетипичен. Неговите иновативни идеи и технологии променят света и развитието му, а той е познат в много области на технологиите сред които- електрическите коли „Tesla motors“, компанията за  космически ракети „Space X“, „Hyperloop“ и др.

Иноваторът не веднъж е признавал, че за голяма част от идеите, които са му хрумнали и по които работи, са виновни книгите. Както показва историята, има книги, които са вдъхновили много влиятелни личности в техния живот и дело. Някои от изданията са повлияли именно на манията на Мъск да „покори“ Марс и да прави екскурзии в космоса.

Ето ги и книгите, които са оказали най-голямо влияние върху живота и идеите на Илън Мъск и които той препоръчва:

1 . The Lord of the Rings by J.R.R. Tolkien (Властелинът на пръстените от Дж. Р. Р. Толкин)

Изображение: http://www.lifehack.org

 

  Властелинът на пръстените е книга, която със сигурност е оказала влияние не само на Илън Мъск. Още когато живее в Южна Африка обаче, той непрекъснато препрочита книгата и иска един ден да може да повлияе за „спасяването на света“ така както героите в нея го правят.

 

 

 

2 . The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, by Douglas Adams  (Пътеводител на галактическия стопаджия от Дъглас Адамс)

Изображение: http://www.lifehack.org
  Мъск не веднъж е споменавал тази книга и може би тя е тази, която променя мисленето и целите му най-много. Неговата мисия да пресели хора на Марс и да лети свободно из космоса, са свързани именно с фантастиката на Дъглас Адамс.

3 . Benjamin Franklin: An American Life, by Walter Isaacson

Изображение: http://www.lifehack.org

 

Илън преживява доста подобна история, като на Бенджамин Франклин – израства в Южна Африка, отива в училище в Канада и след това се прехвърля в UPEN, за да започне докторската програма на Станфорд и да стигне до Силиконовата долина.

 4 . Einstein: His Life and Universe, by Walter Isaacson (Айнщайн от Уолтър Айзаксън)

Изображение: http://www.lifehack.org
   • Гениалността и амбицията на Айнщайн са вдъхновили не един и двама велики умове. Оказва се, че Илън Мъск е сред тях. Той е изключително повлиян от този човек четейки именно тази книга за живота му. Едва ли е случайно, че биографичните книги са едни от най-препоръчваните и четените от влиятелните личности.

5 . Structures: Or Why Things Don’t Fall Down, by J.E. Gordon

Това е книга, която Мъск посочва като основополагаща за изграждането на компанията му Space X. Тя му е помогнала да научи доста полезни неща за ракетите.

Изображение: http://www.lifehack.org

6 . Ignition!: An Informal History of Liquid Rocket Propellants, by John D. Clark

Изображение: http://www.lifehack.org

Това  е друга книга за науката за ракетите. Тя съдържа технически подробности, описания на експерименти с ефектни резултати и друга полезна информация. Привлекателна и вдъхновяваща книга е, защото Кларк завладява със силния ентусиазъм, който има относно ракетите.

 

 7 . Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies, by Nick Bostrom

Изображение: http://www.lifehack.org
   • В тази книга автора обяснява тезата си за това какво би станало, ако компютърната мощ надхвърли човешката интелигентност. Илън Мъск е човек, който се интересува изключително много от тази тема, а книгата явно му е била доста полезна.

8 . Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future, by Peter Thiel (От Нула до едно от Питър Тийл)

   • Освен, че са близки познати, Мъск и Тийл са работили заедно. В книгата си автора разказва точно за тези времена и разкрива не малко неща за характера на Мъск. Тийл е доста успешен иноватор и инвеститор, за това няма как това издание да бъде пропуснато от всеки, който се занимава с бизнес.
Изображение: http://www.lifehack.org

9 . Howard Hughes: His Life and Madness, by Donald L. Barlett and James B. Steele

Тук също става дума за летене, а както стана ясно -Мъск е запленен от това. Може би историята и характера на Хауард Хъджес са близки до тези на Мъск – със сигурност неговата лудост, но и изобретателност, го карат да се справя с невъзможното. Небето и за двамата е най-малката граница.

Изображение: http://www.lifehack.org

10 . Merchants of Doubt, by Naomi Orestes and Erik M. Conway

Тази книга е препоръчана от Мъск на конференция през 2013 г. Противоречивостта в сюжета й е това, което е завладяло иноватора.

Изображение: http://www.lifehack.org

11 . The Foundation trilogy, by Isaac Asimov (Фондацията от Айзък Азимов)

Изображение: http://www.lifehack.org

 

Разбира се, както всеки почитател на научната фантастиката, Айзък Азимов е един от най-четените от него автори. Не е много учудващ факта, че Мъск обича космоса и експериментите. Тази книга е поредното доказателство за това.

12 . The Moon Is a Harsh Mistress, by Robert Heinlein

   • Това е следващата научна фантастика, която развихря въображението.  Тук отново става дума за невероятното бъдеще, което няма граници и предели. Илън Мъск е иноватор, който със сигурност има доста разширено виждане за бъдещето и света, а научната фантастика е жанра, в който границите просто не съществуват.
Изображение: http://www.lifehack.org

 

Книгите са фактор, който несъмнено стои в основата при успешните хора. При някои те повлияват повече, отколкото при други. Мъск не е изключение и както става ясно – не е случайно защо иска да лети  свободно из космоса, да колонизира планети и да промени изцяло автомобилната индустрия. Когато са го попитали как се е научил да сглобява ракети, той е отговарял „Просто чета книги.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *