Остров Самотраки – непознатото съкровище на Гърция

Самотраки е малък, планински остров с непокътната, зелена природа и значими останки от древността. Островът не е много известен сред туристите и се посещава по-малко в сравнение с други гръцки острови като Тасос, Санторини, Миконос и др.  На територията му има няколко малки градчета и селища. Растителността там е добре развита- има различни видове вековни дървета и маслинови ниви.

Въпреки, че по-голямата част от плажовете са каменисти, се срещат и места, на които има повече пясък и са подходящи за плажуване. Заради по-малката си посещаемост от туристи, местните са успели да съхранят природата и забележителностите му.

о. Самотраки, Гърция

Острова е слабо населен – има около 3 000 постоянни жители. В малките селца и градчета има малко население, което в по-голямата част от времето си се занимава със стопанска дейност. Заради просторните незаселени площи на местността, има достатъчно място за отглеждане на различни растителни култури (най-често маслинови ниви). Един от основните занаяти на острова е развъждането на кози и овце, които са оставени свободно да пасат из просторните райони. На този остров козите са предпочитан за отглеждане добитък, защото планинските условия  са  много подходящи за тях, тъй като те са много добри катерачи.

Освен природните забележителности, Самотраки има много исторически останки, запазени до днес. В миналото този остров е бил известна дестинация посещавана от крале и богове, както разказва митологията.

В Централния град Хора (Chora) е съхранена част от замък, който е бил собственост на владетел още през византийския период.  Както е наречен – Замъкът „Хора“(Chora Castle), е важен археологичен паметник, който е създаден през 1431-1432 г. и собствеността му се преписва на Йоанис V Палеологус (Ioannes V Paleologus).  Дворецът е подарен на владетеля, както и целия остров, от човека на когото е помогнал да завладее византийския трон – Йоанис Кантакозенос (Ioannes Kantakouzenos).

Замъкът заема площ от около 1880 кв.м. и има няколко правоъгълни и една кръгла кули. Също така в него са запазени цистерните, които са използвани в миналото от обитателите му, за да събират и съхраняват дъждовна вода.

В строителството на съоръжението са били използвани древни материали, част от които са съхранени до днес и са помогнали на изследователите да научат повече за културата и живота на хората през този период.

Замъкът е построен  далеч от брега, защото в миналото хората са съобразили това, че при нападение пътят до тях ще бъде по-дълъг и труден. По този начин те са имали време да се подготвят. Като се има предвид, че островът е планински, а селището е разположено  във високите части, на враговете им е отнемало няколко часа, за да се изкачват до там пеша.

Част от замъка „Хора“
Част от замъка „Хора“
Част от замъка „Хора“

 

Друга важна забележителност, която е оставила следи в историята на Гърция и света е „Светилището на великите Богове“ (The sanctuary of the great Gods). През античността в светилището са се провеждали ритуали, които са организирали в чест на боговете и на които, според легендите, понякога са присъствали и самите те.

Според митологията именно на този остров Зевс е срещнал Електра, една от седемте Плеяди. Също така, финикийския цар Кадъм, взел за жена Хармония също на този остров.

В историята се споменава, че родителите на Александър Македонски – Филип и Олипияда са се срещнали на Самотраки. Те са били поканени на един от тези ритуали към боговете, които са били причината да се събират толкова важни особи на едно място.

Светилището на Боговете, о. Самотраки
Светилището на Боговете, о. Самотраки
Светилището на Боговете, о. Самотраки
Светилището на Боговете, о. Самотраки

 

Този древен остров и неговите богатства се смятат за едни от най-значимите в древната история, а остров Самотраки е непознато съкровище, което си заслужава да бъде посетено.

Забележителната природа на о. Самотраки
Забележителната природа на о. Самотраки

В дълбоката и красива природа на острова се крият уникални забележителности. Големият водопад е една от тях. Той се намира близо до селището Терма, което е любимо за посещение от туристите. На острова могат да се срещнат и много къмпинги, защото плажовете са идеални за това.

водопада на о. Самотраки

Доста често туристите предпочитат острова за почивка и усамотение, заради спокойствието, хармонията и чистотата му. Самотраки не може да се нареди сред най- посещаваните острови на Гърция, но със сигурност би могъл да бъде идеална дестинация за всеки, който иска да се докосне до забележителностите на древното минало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *