Фотография за начинаещи

Фотографията е едно красиво изкуство, чрез което всеки може да покаже на света неговата гледна точка. Едно изкуство, което не изисква просто хубав и скъп апарат, човек зад обектива и едно „щрак“. Фотографията представлява едно креативно мислене, улавяне на кадър (който много често може да бъде видян като „обикновен“ от хората, които не снимат) и превръщането му в  уникална снимка. Снимка, която може да каже хиляди думи.

Като нов фотограф има няколко стъпки, правила и препоръки, които много ще ви помогнат за новото начинание. И преди да започнем едно много важно уточнение – това са съвети и правила от професионалисти. От фотографи, не от писатели и/или журналисти.

Ето ги и нашите пет прости правила.

И помнете – всяко правило си има изключения.

 

  1. В началото – не давайте луди пари за скъпа апаратура

Напълно е възможно да се направят хубави снимки и с не толкова скъп апарат. Колкото повече снимате, толкова повече опит и познаня ще натрупате, което неминуемо води до в пъти по-лесен избора, когато ще ви се наложи да си вземете камера от по-висок клас.

  1. Не падайте в капана на мегапикселите

Многото мегапиксели отдавна не са критерии за качеството на апарата и именно заради това големите компании отдавна спряха да се борят за тях. Не, не ме разбирайте погрешно – пикселите имат значение, да. Важни са ако планувате да принтиране голям размер (повечето албумни снимки са с размер 10х15, а тук говорим за над 50), банери, плакати.

Ето един много прост пример – камерата на един 8-мекапикселов телефон едва ли може да се сравни с тази на един 8-мегапикселов фотоапарат. Качеството просто няма място за сравнение.

  1. Правилото за третините

Моля?  Да, това е първото право за композициониране, което всеки начинаещ фотограф научава. Ето го и по-простичко обяснено – мисленото разделяне на кадъра ви на две хоризонтални и две вертикални линии. Получават се девет еднакви правоъгълника и поставяш основния обект на снимката в някоя от пресечните точки на линиите. Не разбрахте? Ето:

 

 

И запомнете – това е правило, не закон! Дори и в началото да ви бъде много полезно, в последствия ще ви стане адски дразнещо и опреледено не задължително.

 

  1. Внимавайте със светкавицата

Не използвайте вградената в апарата ви светкавица като основен източник на светлина – могат да се получат много лоши сенки и ужасен вид. Светкавицата е полезна, когато слънчевата светлина не е под правилния ъгъл и хвърля сянка върху целият ви обект. Също така помага и когато осветлението не е достатъчно, но все пак остава риска от остри сенки.

 

  1. Изрязване на портретни снимки

Това правило определено е по-важно от това за третините, така че обмислете добре спазването му. Няма какво да се обяснява – просто погледнете и запомнете: не изрязвайте по червените линии!

 

Снимка – pinterest.com

 

 

И за финал – три задължителни правила:

  1. Снимайте, снимайте и после снимайте още
  2. Експериментирайте с апарата, обекта и ефектите
  3. Забавлявайте се!

Фотографията е изкуство, не го превръщайте в рутинна работа!

 

One thought on “Фотография за начинаещи

  1. Един мой приятел ми каза така“ Ако искаш хубава снимка гледай слънцето да е зад гърба ти“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *