Микробиомът- що е то и защо е толкова важен за здравето ни

Микробиом се наричат микроскопичните организми, които живеят в стомашно-чревния тракт. Преди години учените установиха, че 90% от тези организми са бактерии. Те са отговорни за почти цялостното благополучие на нашето тяло, защото то е свързано със стомаха и храната, която приемаме.

Микробиомът може да е причината за определено настроение, лош метаболизъм, проблеми с имунната система и др. Тези бактерии до голяма степен са отговорни за правилното смилане на храната, а следователно и за получаване на необходимите хранителни вещества.

Балансирането на микробиома е от изключително  значение за доброто здраве и благополучие на организма ни. Поради тази причина има доста изследвания и алтернативни методи за поддържане на екологията в тялото. Тя е важна и е свързана с лекуване на неразположения, гадене, проблемен метаболизъм и дори диабет.
Микробиомът произвежда важни за тялото витамини, като тези от групата B и K. Благодарение на него, тялото ни произвежда веществата, които са оновни за функцията на мозъка, като невротрансмитери и хормони.

Според изследванията е доказано, че един от най-големите врагове на микробиома е антибиотикът. Приемът на тези лекарства може да разстрои баланса на микроорганизмите в стомаха. Това със сигурност води до последствия за благоразположението на тялото. Помощни средства за справяне с негативите след приема на антибиотици са пробиотиците и пребиотиците.

Лошите хранителни навици, които са тясно свързани с микробиома, може да са причина и за затлъстяването сред хората. Както стана ясно, поддържането на баланса на микроорганизмите в тялото е важен за добрия метаболизъм. По този начин храната се обработва нормално, на организма се доставят необходимите хранителни вещества и цялостното състояние на човек е добро.

Микроорганизмите в стомаха са от изключително важно значение за здравето на човека. За това е необходимо те да се поддържат в баланс, а това се постига с приемането на правилните храни. По този начин се оказва влияние за постигане на оптимално здраве и тегло.

 

Източник: Келман, Рафаел. Микробиом диета. Научно доказаният начин за възстановяване на чревното здраве и трайна загуба на тегло, Вдъхновения, 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *